• Alle categorieën
 • Arbeidspsychologie
 • Coaching & persoonlijke effectiviteit
 • Individueel
 • Team- en Organisatie Interventies
 • Trainingen
 • Alle auteurs
 • Andre
 • Anneke
 • Arienne
 • Guilad
 • Marina
 • Mary

20/11

Herstellen van een weekje stress

Ik had het vorige week – tijdens de Week van de Stress – helaas veel te druk waardoor het me niet lukte om deze blog te schrijven. Dit weekend kwam daar helaas ook niets van, ondanks mijn voornemen. Zoals wel vaker na een drukke week had mijn lichaam blijkbaar behoefte aan rust. Tijdens een drukke week teer ik vaak wat in op mijn slaap. Gelukkig heb ik daar in de dagelijkse drukte geen last van want mijn lichaam maakt vele stofjes aan die mij moeiteloos op de been houden en mij ook nog eens cognitief scherp houden.
Maar meestal kom ik dan zaterdagochtend de man met de hamer tegen. Ik voel me dan wat futloos en vraag me af waar al die heerlijke energie van de voorbijgaande week is gebleven. Het schijnt dat ik niet de enige ben. Het is een bekend verschijnsel. De stressprikkels zijn weg en het lijf gaat geheel uit zichzelf op zoek naar een nieuw evenwicht maar slaat in dat proces blijkbaar eerst door naar de andere kant van de schaal. Je gaat plotseling voelen hoe veel je van je zelf hebt gevraagd. Ik heb geleerd dat het voor mij het beste werkt om dan toch te gaan sporten. Daarnaast merk ik dat ik een paar nachten goed moet slapen. Maar eerlijk is eerlijk: dit weekend had beter gekund want mijn energiebalans was niet optimaal. Zolang ik dit werk al doe ben ik mij bewust van het feit dat dit de keerzijde is van mijzelf bovenmatig druk maken zonder dat ik het door heb.

In deze blog vraag ik mij af of wij het thema ‘Stress’ met z’n allen wel goed adresseren. Zonder dat ingenieuze stresssysteem zou ik de vorige week niet goed zijn doorgekomen. Dankzij mijn stress ben ik tot allerlei prestaties in staat. Ik twijfel dus of de week van de stress niet te veel nadruk heeft gelegd op de negatieve kant van stress. In het maatschappelijk debat gaan nuances namelijk vaak verloren. Ik maak mij zorgen dat mensen bang worden voor hun stress door alle verhalen die er over worden verkondigd door al die experts. ‘Stress is niet goed voor je’, is wat er misschien onbedoeld te veel doorklinkt. De perceptie die daardoor ontstaat draagt daardoor niet bij tot een gezonde manier van omgaan met stressoren.
Stress is een veelomvattend begrip. De forse klachten die mensen ervaren daaraan relateren is begrijpelijk maar onjuist. We bedoelen in zo’n week van de Stress met name de gevolgen van chronische stress, al dan niet in combinatie met serieuze negatieve levensgebeurtenissen.

Een groot nadeel van chronische stress is dat het juist lastiger is om jezelf te reguleren. Je staat in een overlevingsstand. Gek genoeg kunnen veel mensen dit gevoel als prettig ervaren. Je verliest (na verloop van tijd) echter het vermogen om realistisch te kijken naar de situatie waar je in zit en daar gezonde keuzes in te maken. Mensen met chronische stressklachten zorgen vaak slecht voor zichzelf en zijn niet in staat om zich aan hun goede voornemens te houden. Ze houden zich vast aan dat moment ergens in de toekomst dat alles beter is en gaan tot die tijd ‘vrolijk’ door. Er ontstaat een negatieve spiraal die maar moeilijk om te buigen is. Alhoewel ik de waarheid niet in pacht heb (wel kennis en ervaring) denk ik zelf aan twee globale oplossingsrichtingen die de komende jaren steeds meer gestalte zullen moeten gaan krijgen.

Als werkgever mag je van je medewerkers verwachten dat zij in de basis een plan hebben om fit te zijn en te blijven (calamiteiten daargelaten want tegen sommige zaken is geen kruid opgewassen). Feitelijk komt het er op neer dat mensen die hard werken en veel van zichzelf vragen, ook ruimte inbouwen voor verplicht herstel. Dat is ook in het belang van de werkgever op lange termijn.
Daarnaast is het essentieel dat er een omgeving ontstaat waarin medewerkers voorrang geven aan hun herstel als dat nodig is. Het moge duidelijk zijn dat de randvoorwaarden in ons werk en leven om te ontspannen vaak niet goed op orde zijn. Neem daarbij onze digitale omgeving waardoor we op ieder moment van de dag actief zijn of afleiding kunnen hebben…

Op het talige niveau ben ik er niet zo’n voorstander van om het woord stress te veel te gebruiken in relatie tot klachten en problemen. Te veel en te lang stress is niet goed. Waar het echt om draait is dat er vaak geen ruimte wordt ingebouwd voor effectief fysiek en mentaal herstel. Dat is het echte probleem. Hoe doe je dat? En als het nodig is: mag dat dan ook? Het is goed om te zien dat er maatschappelijk steeds meer aandacht ontstaat voor dit thema. Het kost veel geld maar belangrijker nog: er gaat veel levensgeluk verloren als we er niet in slagen om dit thema op de agenda te krijgen. Kortom: ik pleit voor ‘de week van het herstel’ of eigenlijk liever ‘het jaar van herstel’.

15/11

Zit jij wel in je raampje?

1 belangrijke tip om stress-klachten en burnout te voorkomen!

Wat gebeurt er bij jou onder stress? Word je gejaagd, gehaast, gespannen? Of heb je juist de neiging situaties te gaan vermijden, afwezig te raken of je steeds vermoeider en lustelozer te voelen? En belangrijk: kun jij dan ook weer terugschakelen naar de ontspanningsmodus? Dit zijn allemaal vragen die samenhangen met ‘het raampje’, waarmee ik de ‘window of tolerance’ bedoel. Veel mensen die last hebben van stress vinden het beeld van de window of tolerance heel verhelderend. Het geeft namelijk een duidelijk handvat bij herstellen van stress, maar ook bij het voorkomen van chronische stressklachten zoals overspanning en burn-out.

 

19/9

Stel je eens voor…..

……… dat je een heel lekker lopend team hebt. Iedereen is geïnspireerd en naar beste kunnen aan het werk. De werkbelasting is precies goed. Niet te veel en niet te weinig. Als leidinggevende stuur jij daar ook op. Zelf zit je eveneens lekker in je vel. Je laat je niet meer leiden door de waan van de dag. Je handelt pro-actief. Zodra je signalen krijgt dat het wat minder goed met een medewerker ga je daarmee in gesprek. Je bekijkt samen wat er nodig is om goed aan het werk te blijven. Misschien moet het werk tijdelijk wat aangepast worden. Misschien moet de medewerker zelf privé ergens actie op ondernemen of heeft de medewerker misschien tijdelijk wat extra ondersteuning nodig. Ook de medewerkers zelf nemen hun verantwoordelijkheid. Zij staan stil bij hun eigen vitaliteit. Ze kaarten het aan bij hun leidinggevende wanneer ze het idee hebben dat hun stressniveau te hoog oploopt. Er is nauwelijks sprake van ziekteverzuim binnen je team.

22/7

Benutten wat je in huis hebt

In ons trainingsaanbod vind je de training Stijlflexibiliteit. Met stijlflexibiliteit bedoelen we dat je kan schakelen in gedrag: het per situatie aanpassen van je stijl zonder je eigenheid te verliezen. Het gaat er daarbij dus niet om dat je een trucje leert. Je leert om vanuit rust en zelfkennis een eigen gedragsstijl in te zetten waarvan je inschat dat het op dat moment en in die situatie passend is.

15/7

Mag ik aub even stijlflexibel zijn?

In september geven we bij DFG een tweedaagse training Stijlflexibiliteit. Want: een beetje handig en met behoud van je ‘sanity’ kunnen inspelen op alle gekte in je omgeving: dat heb je nodig. Als het mag tenminste (?).

9/7

stress en onze overlevingsreacties

In dit blog wil ik graag een onderbelichte kant van een veroorzaker van stressklachten belichten. Niet iedereen weet dat bij stress fysieke overlevingsreacties een rol spelen: de vecht, vlucht of bevries reacties. Net als bij dieren wordt bij ons mensen onder stress een instinctieve reactie in gang gezet. We vluchten in de huidige tijd niet meer voor een leeuw maar in ons lichaam worden soms wel dezelfde reacties in gang gezet.

15/6

Jezelf en anderen helpen

Mensen helpen het beste uit zichzelf te halen is een van de diepste drijfveren in mijn werk en leven.

6/6

Geef jezelf mentale ruimte en benut je creativiteit!

Ken je dat gevoel, aan het eind van een dag brandjes blussen, vergaderen of gesprekken met medewerkers, dat je een heleboel in huis hebt, maar niet hebt kunnen inzetten? Dat je onrustig bent omdat je weet dat het brandje dat je geblust hebt nog steeds smeult? Dat je eigen kracht en invloed toch weer niet uit de verf zijn gekomen en er niet echt iets is veranderd?

29/5

Hoe wendbaar ben jij?

Wendbaar zijn, lenig, vitaal, adaptief… Wie zou dat niet willen? Bedrijven zijn er volop mee bezig. Hoe kun je er voor zorgen dat je de constante stroom van veranderingen in de buitenwereld flexibel kunt verankeren in allerlei organisatieprocessen? Het is goed dat daar oog voor is want een snel veranderende context vraagt een bepaalde mate van alertheid in denken en doen. Het enthousiasme over Agile als ‘way of life’ is in mijn ogen het tegengif voor de neiging van mensen om zich in goede tijden in slaap te laten sussen of in slechte tijden pas veel te laat in te grijpen.

Toch is er voor mij nog een onderbelicht punt want in de vele boeken die ik daarover voorbij zie komen mis ik vaak de gedragskant. Dan heb ik het niet over rollen en vaardigheden want daarover wordt genoeg geschreven. Nee, ik doel vooral op de diepere laag, het niveau van emoties, het hanteren van spanning en de volharding die nodig is om veranderingen te bewerkstelligen. Ook de soms best ingewikkelde persoonlijke dilemma’s die mensen met grote regelmaat ervaren rondom veranderingen zijn relevant.

29/5

Stijlflexibiliteit: bewust gedrag inzetten vanuit rust

Al sinds ik Persoonlijke Effectiviteits-trainingen geef, merk ik dat het idee om per situatie het juiste gedrag te kunnen kiezen een aantrekkelijk idee is.

 

 

23/4

Heb je een persoonlijk ontwikkelbudget?

Een ontwikkelbudget is voor veel mensen net het duwtje dat ze nodig hebben om in beweging te komen. Als preferred supplier van de Rabobank zijn wij geïnspireerd door de invoering van de persoonlijke ontwikkelbudgetten daar. Wij bieden daarom verschillende mogelijkheden voor loopbaan of effectiviteits coaching aan, passend in het ontwikkelbudget van €1500. Hier kunnen ook andere klanten gebruik van maken natuurlijk!

Wil jij eens stil staan bij jezelf of bij je loopbaan, om daarna met nieuwe focus in beweging te komen? Wil je meer uit jezelf halen en jezelf verder ontwikkelen? Je kunt bij ons terecht voor een loopbaanscan, ontwikkelprofiel of gerichte coaching: maximaal resultaat binnen de ruimte die je ontwikkelbudget biedt.

 

28/3

Digitaal experimenteren

Hoe zorg je er voor dat jij de baas blijft over jouw digitaal gebruik? In deze blog doe ik verslag van een persoonlijk experiment dat bijna uit de hand liep.

21/3

Digitale vitaliteit

Hoe digitaal vitaal ben jij?

17/3

Met aandacht screenen: “Yes you can!”

Onlangs was ik met mijn collega Marina Wakker bij de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), de business school van Erasmus Universiteit Rotterdam om een training criteriumgericht interviewen te geven. Toevallig was op deze dag ook in het landelijke nieuws dat er veel te veel aanmeldingen zijn voor de Bachelor studie International Business Administration van RSM. Dit jaar zijn er 2.300 studenten die deze opleiding willen doen en er zijn maar 575 opleidingsplaatsen.

6/3

Doe eens gek!

Food for thought… Een bizarre interventie van de voetbalcoach bleek een ommekeer teweeg te brengen…

7/2

De mythe van Leiderschap

Leidinggevenden zijn vaak aangeschoten wild. Gisteren was het weer zo ver: mijn gesprekspartner, een gedreven hardwerkende leidinggevende met een scherp oog voor zijn eigen handelen vroeg zich af of het zou helpen als hij in staat zou zijn om – als het al mogelijk zou zijn – aan alle verwachtingen van medewerkers te voldoen. Alhoewel ik denk dat leidinggevenden en managementteams er soms inderdaad een potje van maken, ben ik ook van mening dat de kans groot is dat ik het in hun positie vaak niet veel beter zou doen. Het gaat mijns inziens vaak te ver om de verantwoordelijkheid voor falen alleen bij de leidinggevende te leggen. Hieronder zal ik proberen om mijn punt duidelijk te maken.

22/1

Winterdip of …?

In het FD van 11 januari stond een paginagroot artikel over depressiviteit. De gevolgen hiervan zijn maatschappelijk zeer relevant. Het kost ook nog eens erg veel geld. Dat heeft te maken met het feit dat depressieve medewerkers (tijdelijk) minder productief zijn. Voor werkgevers is het een enorme kostenpost en levert verzuim en uitval van medewerkers veel gedoe op. Daarnaast gaat er veel geld naar de GGZ. De reguliere aanpak is een forse aanslag op beschikbare budgetten en capaciteit.

 

18/1

Mindfulness: Hype of (stress)bestendig?

“De wereld hangt van gekheid aan elkaar. De ene helft van Nederland werkt niet en vindt dat grotendeels vervelend, de andere helft van Nederland werkt te lang, te veel en te hard en vindt dat ook vervelend.

26/10

Het heerst

“Ziek maar lekker uit!”, “Laat maar weten wanneer je er weer bent, ok?”
Dat is dus wat je niét zegt als een medewerker zich ziek meldt.
Na een intensieve MT-dag met een dagdeel over verzuimpreventie vol rollenspellen en nieuwe inzichten was dat wel helder. Confronterend hoe bijna alles wat ze altijd met de beste intenties hadden gezegd, niet de juiste aanpak bleek te zijn. Enthousiast ging iedereen naar huis, vastberaden vanaf nu wel op de juiste manier met zieke medewerkers aan de slag te gaan. En ook eindelijk eens echt te zeggen wat je ergens van vindt. Afspraak is afspraak!

Er zijn geen oudere berichten