Om te kunnen bouwen heb je een stevig fundament nodig

direct naar ons aanbod

Coaching & persoonlijke effectiviteit

In de dagelijkse realiteit zit de uitdaging besloten om het beste uit je zelf te halen. Om jezelf scherp te houden is het goed om regelmatig na te denken over de vragen die in de drukte van het bestaan soms onvoldoende aandacht krijgen. Als jij je persoonlijke ontwikkeling serieus neemt dan helpen we je daar graag bij. Wij bieden coaching en loopbaantrajecten. Daarnaast hebben we trainingsprogramma's die je rondom bepaalde thema's kunnen ondersteunen. Neem gerust contact met ons op om te onderzoeken wat voor jou interessant zou kunnen zijn.

Regelmatig stilstaan bij de vragen die voorbij komen.

Blog & Agenda

20/11

Herstellen van een weekje stress

Ik had het vorige week – tijdens de Week van de Stress – helaas veel te druk waardoor het me niet lukte om deze blog te schrijven. Dit weekend kwam daar helaas ook niets van, ondanks mijn voornemen. Zoals wel vaker na een drukke week had mijn lichaam blijkbaar behoefte aan rust. Tijdens een drukke week teer ik vaak wat in op mijn slaap. Gelukkig heb ik daar in de dagelijkse drukte geen last van want mijn lichaam maakt vele stofjes aan die mij moeiteloos op de been houden en mij ook nog eens cognitief scherp houden.
Maar meestal kom ik dan zaterdagochtend de man met de hamer tegen. Ik voel me dan wat futloos en vraag me af waar al die heerlijke energie van de voorbijgaande week is gebleven. Het schijnt dat ik niet de enige ben. Het is een bekend verschijnsel. De stressprikkels zijn weg en het lijf gaat geheel uit zichzelf op zoek naar een nieuw evenwicht maar slaat in dat proces blijkbaar eerst door naar de andere kant van de schaal. Je gaat plotseling voelen hoe veel je van je zelf hebt gevraagd. Ik heb geleerd dat het voor mij het beste werkt om dan toch te gaan sporten. Daarnaast merk ik dat ik een paar nachten goed moet slapen. Maar eerlijk is eerlijk: dit weekend had beter gekund want mijn energiebalans was niet optimaal. Zolang ik dit werk al doe ben ik mij bewust van het feit dat dit de keerzijde is van mijzelf bovenmatig druk maken zonder dat ik het door heb.

In deze blog vraag ik mij af of wij het thema ‘Stress’ met z’n allen wel goed adresseren. Zonder dat ingenieuze stresssysteem zou ik de vorige week niet goed zijn doorgekomen. Dankzij mijn stress ben ik tot allerlei prestaties in staat. Ik twijfel dus of de week van de stress niet te veel nadruk heeft gelegd op de negatieve kant van stress. In het maatschappelijk debat gaan nuances namelijk vaak verloren. Ik maak mij zorgen dat mensen bang worden voor hun stress door alle verhalen die er over worden verkondigd door al die experts. ‘Stress is niet goed voor je’, is wat er misschien onbedoeld te veel doorklinkt. De perceptie die daardoor ontstaat draagt daardoor niet bij tot een gezonde manier van omgaan met stressoren.
Stress is een veelomvattend begrip. De forse klachten die mensen ervaren daaraan relateren is begrijpelijk maar onjuist. We bedoelen in zo’n week van de Stress met name de gevolgen van chronische stress, al dan niet in combinatie met serieuze negatieve levensgebeurtenissen.

Een groot nadeel van chronische stress is dat het juist lastiger is om jezelf te reguleren. Je staat in een overlevingsstand. Gek genoeg kunnen veel mensen dit gevoel als prettig ervaren. Je verliest (na verloop van tijd) echter het vermogen om realistisch te kijken naar de situatie waar je in zit en daar gezonde keuzes in te maken. Mensen met chronische stressklachten zorgen vaak slecht voor zichzelf en zijn niet in staat om zich aan hun goede voornemens te houden. Ze houden zich vast aan dat moment ergens in de toekomst dat alles beter is en gaan tot die tijd ‘vrolijk’ door. Er ontstaat een negatieve spiraal die maar moeilijk om te buigen is. Alhoewel ik de waarheid niet in pacht heb (wel kennis en ervaring) denk ik zelf aan twee globale oplossingsrichtingen die de komende jaren steeds meer gestalte zullen moeten gaan krijgen.

Als werkgever mag je van je medewerkers verwachten dat zij in de basis een plan hebben om fit te zijn en te blijven (calamiteiten daargelaten want tegen sommige zaken is geen kruid opgewassen). Feitelijk komt het er op neer dat mensen die hard werken en veel van zichzelf vragen, ook ruimte inbouwen voor verplicht herstel. Dat is ook in het belang van de werkgever op lange termijn.
Daarnaast is het essentieel dat er een omgeving ontstaat waarin medewerkers voorrang geven aan hun herstel als dat nodig is. Het moge duidelijk zijn dat de randvoorwaarden in ons werk en leven om te ontspannen vaak niet goed op orde zijn. Neem daarbij onze digitale omgeving waardoor we op ieder moment van de dag actief zijn of afleiding kunnen hebben…

Op het talige niveau ben ik er niet zo’n voorstander van om het woord stress te veel te gebruiken in relatie tot klachten en problemen. Te veel en te lang stress is niet goed. Waar het echt om draait is dat er vaak geen ruimte wordt ingebouwd voor effectief fysiek en mentaal herstel. Dat is het echte probleem. Hoe doe je dat? En als het nodig is: mag dat dan ook? Het is goed om te zien dat er maatschappelijk steeds meer aandacht ontstaat voor dit thema. Het kost veel geld maar belangrijker nog: er gaat veel levensgeluk verloren als we er niet in slagen om dit thema op de agenda te krijgen. Kortom: ik pleit voor ‘de week van het herstel’ of eigenlijk liever ‘het jaar van herstel’.

22/7

Benutten wat je in huis hebt

In ons trainingsaanbod vind je de training Stijlflexibiliteit. Met stijlflexibiliteit bedoelen we dat je kan schakelen in gedrag: het per situatie aanpassen van je stijl zonder je eigenheid te verliezen. Het gaat er daarbij dus niet om dat je een trucje leert. Je leert om vanuit rust en zelfkennis een eigen gedragsstijl in te zetten waarvan je inschat dat het op dat moment en in die situatie passend is.

15/6

Jezelf en anderen helpen

Mensen helpen het beste uit zichzelf te halen is een van de diepste drijfveren in mijn werk en leven.

Mogelijke resultaten